
Det sägs att det var Elsa Beskow som introducerade den svenska bilderboken i utlandet. Beskow föddes 1874. Redan som barn ritade hon mycket och motiven var barn, stugor och landskap. Hon berättade också sagor för sin ett år äldre bror. När Beskow var 15 år dog pappan, och mamman tog då de fem barnen och flyttade till sina syskon som var ogifta och bodde tillsammans. De var de verkliga förebilderna till den kända sagan om Tant Grön, Tant Brun, Tant Gredelin och Farbror Blå. Elsa utbildade sig till teckningslärare och gifte sig sedan och fick sex barn, vilka ofta var modeller i hennes sagor om barn.
Skarp blick för detaljer
Elsa Beskow gav ut ett fyrtiotal böcker där hon står för både text och bild. Hon har dessutom illustrerat ett flertal andra böcker, bland annat många av Alice Tegnérs sångböcker. Många som har vuxit upp med hennes sagor blir nostalgiska av att se att böcker av Elsa Beskow i pekboksformat kommer ut inom kort. Det känns bra att hennes sagor lever vidare och att även dagens barn får uppleva kontakten med de fantastiska berättelserna och illustrationerna. Hennes skarpa blick för detaljer märks inte minst i böcker där barn och djur förekommer i ”miniformat”. Det kan man se speciellt i böckerna ”Tomtebobarnen” och ”Puttes äventyr i blåbärsskogen”.
Barnböcker är färskvara
Det sägs att barnböcker är färskvara och att det är få barnböcker som överlever mer än ett par generationer. Därför kan man fråga sig hur hennes böcker fortfarande kan vara så levande. Kanske är det för att både hennes ton och miljö tilltalar både barn och vuxna. Miljön är småstadsmiljö eller lantlig och med känsla för natur och skog. Elsa Beskows förmåga att se världen med ett barns öga var unik. När man slår upp en sida i en av hennes böcker kan man på en gång känna sig hemma. Intresset för originalakvarellerna av motiven i böckerna är stort och speciellt de klassiska motiven. När de är ute på auktion är det inte ovanligt att de går för flera hundratusen.