Edvard Munch är en världsberömd norskfödd konstnär som kanske är mest känd här i Sverige för målningen ”Skriet”. Edvard föddes den 12 december 1863 på den lilla gården Engelaug Östre i Hedmarks fylke och avled den 23 januari 1944. Edvards mamma avled av en stroke när han bara var fem år gammal. Hans far ordnade så att Edvard kunde börja studera vid Christiania Tekniske Skole år 1879, när han var 15 år gammal. Skolan visade sig dock inte vara något för Edvard och redan efter ett år hoppade av av sina studier för att istället koncentrera sig på målningen. Han hade bestämt sig för att bli konstnär.
Inspirerade tysk expressionism
Edvards första konstlärare var naturalisten Christian Krohg, men Edvard upptäckte snart att han inte delade sin lärares syn om konst och därför anslöt han sig istället till en konstuppfattning som gick tvärs emot naturalismen. Edvard skulle så småningom bli en stor inspiratör för den tyska expressionismen. Edvard själv använde sig av en metod som kallas neurotisk expressionism, ett uttryckssätt som förstärker verkligheten. Hans första utställning hölls hösten 1883. Där debuterade han med en målning av sin syster ”Den sjuka flickan”. Tavlan finns i flera varianter och skildrar systern Sophie Johannes liv som sjuk i tuberkulos. En av de största samlingarna utanför Norge av Munchs tavlor, finns på Thielska galleriet i Stockholm. Galleriet räknas som ett av Sveriges finaste och bästa konstmuseer och är väl värt en utflykt. På galleriet ligger även ett mysigt café. Om du hellre vill äta och laga din mat hemma kan matklubben.nu inspirera dig med många smarriga och goda recept.
Många var oförstående
Edvard Munch levde i en tid då naturalismen var på modet. Att han då, på 1880-talet målade ovanlig konst i en stil som var så annorlunda mot den då rådande, gjorde att kritikerna från början var frågande till hans konst. Allt eftersom Edvard utvecklades frigjorde han sig alltmer från naturalismen, ljuset och de glada färgerna för att istället återge smärta, mörker och livsångest. Att han vågade utmana med en såpass annorlunda och tung stil gjorde att utställningarna i Christiania och Berlin år 1892 väckte stor uppståndelse. Edvard fortsatte dock alltid att utveckla sitt måleri och runt år 1909 började han åter igen att röra sig mot de ljusare och lättsamma motiven. Under några år spenderade han mycket tid i Tyskland och var där bland annat inlagd på en nervklinik för psykiska problem. Det var när han senare återvände till Norge igen som han utvecklade en annat sorts måleri med natur, landskap och svepande rörelser.